Klimplanten voor de pergola

Wanneer u bij Iron Design een nieuwe pergola voor prieel heeft gekocht dan wilt u die natuurlijk zo snel mogelijk laten begroeien. Want zeg nu eerlijk, zitten onder een kale pergola is niet echt gezellig.

In feite zijn heel veel klimplanten geschikt. Water, licht en bevestiging zijn wel aandachtspunten voor sommige soorten. Maar er zijn ook een heel aantal makkelijke soorten die op iedere plek en ook onder moeilijke omstandigheden goed willen groeien en bloeien.

Makkelijke klimplanten voor de pergola:

  • Clematis

Clematis met roze bloemen op de pergola

De Clematis wordt ook wel Bosrank genoemd en zorgt al heel snel voor een  uitbundige, kleurrijke begroeiing. April is de meest geschikte maand om Clematis te planten. Je kan dan de hele zomer genieten de bloemenpracht. Tijdens de groeiperiode, van maart tot mei, heeft de Clematis extra voeding nodig, zoals gedroogde koemestkorrels. Na de bloei moet de Clematis worden gesnoeid. Wanneer u de Clematis niet zou snoeien ontstaat er een wirwar aan kale                         takken en komen de bloemen steeds hoger aan de plant te zitten.

  • Blauwe regen

blauwe regen aan de pergola

De blauwe regen bloeit donkerpaars en heeft een heerlijk zoete geur. De Latijnse naam is werkelijk schitterend: Wisteria sinensis ‘Amethyst’. Wisteria, die als eerbetoon vernoemd is naar de Amerikaans Hoogleraar Caspar Wistar (1761-1818). De bloeitijd is mei-juni. Er hangen dan bloemtrossen met een lengte van gemiddeld 25 centimeter aan de plant.

  • Witte druif

witte druif op de pergola

Deze Vitis vinefera ‘Supaga’ is winterhard en doet het ook prima op zure grond. De witte druif is een echte klimplant en zal zich slingerend omhoog werken. Aanbinden is wel noodzakelijk omdat anders de wind teveel schade veroorzaakt. Snoeitips: in de winter voor de vorm en in zomer snoeien wat er in de weg zit.