De kracht van cortenstaal

 

Het woord ‘corten’ – met de klemtoon op de tweede lettergreep – komt oorspronkelijk van twee woorden die te maken hebben met de specifieke eigenschappen van deze staalsoort:

  1. corrosion resitstent (corroesiebestendig)
  2. tensile strength (treksterkte)

Gevelbord van cortenstaal is weervast

Cortenstaal wordt ook wel weervast staal genoemd. Het is een legering van ijzer met koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom.

In het begin werd cortenstaal vooral voor de bouw van schepen, bruggen en andere industriële doeleinden gebruikt.  Er zijn een aantal bekende items van cortenstaal:

  • de gevel van het Jopie Huisman museum in Workum
  • de enorme menselijke gestalte aan de buitenkant van het museum Corpus in Leiden.

Omdat cortenstaal weerbestendig en onderhoudsarm is, is het ideaal materiaal voor objecten die buiten staan. Na verloop van tijd verschijnt er een roest laag op die het staal zijn karakteristieke kleur geeft. De roest laag vormt een beschermlaag.

 

Rozenboog cortenstaal populair

Cortenstaal is voor heel veel producten te gebruiken.  Bloembakken, naamborden, houtkorven, schuttingpanelen, rozenbogen en prieelen. Het laat zich heel mooi combineren met ruw hout, hardsteen of graniet. De robuustheid van cortenstaal spreekt veel mensen aan. De mooie warme kleur is boeiend materiaal om naar te kijken.  Dat het onderhoudsarm is maakt het ook erg populair.